KAR Konferansı'16 | 'Özdeki Güç' | PSİKOLOG GÖZÜYLE | Özden haberler...

KAR Konferansı’16
Özdeki Güç’
PSİKOLOG GÖZÜYLE
Özden haberler…

İnsanın kendi olması, özünü keşfetmesi… Özdeki güç….Bir psikoloğun en zor cevap verebileceği soru öz ile ilgili sorulardır. Çünkü insanı oluşturan o kadar çok etken var ki. Genetik yolla gelen fiziksel özellikleri ya da düşünmesinin çekirdeği olan sağ ya da sol yarı-lobu kullanması. Cinsiyeti, zeka çeşitleri, doğduktan sonra nasıl bir aileye doğduğu, ailenin yetiştirme biçimi, 5000 farklı kişilik özelliğinin kaçının olduğu ve diziliş biçimi, aldığı eğitim, çevresi, ülkesi, deneyimleri, bunlardan çıkardığı sonuçlarla edindiği inanç ve değerleri. Hatta bulunduğu coğrafi bölge bile insanın kişiliğini etkileyen etmenler. Ve bunların içinde öz denilen nedir bir psikolog olarak ben bilemem.
Ben yaşamda cesareti bilirim… Mandela’nın dediği gibi, “Cesaret, korkmamak değil, korkmana rağmen yapmaktır.”  Cesaretle yeni şeyler deneyen insanların ruhsal zenginleşmesini ve kendini daha iyi tanımasını, kendi potansiyellerini daha iyi ortaya çıkartmalarını bilirim.
Ben yaratıcılığı ve çok çalışmayı bilirim… Yaratıcı düşüncelerle yeni yollar deneyerek kendindeki gizli güçleri ortaya çıkarmayı bilirim. Mesela 45 yaşında şarkıcı olan Marianne Faithful gibi… Puşkin’in her gün düzenli  30 sayfa yazı yazarak dilini geliştirdiği gibi… hücrenin genetik yazılımını değiştirmeyi gerçekleştiren iki Türk genetik mühendisi gibi…
Bir de bize aktarılmış binlerce yıllık bazı doğru ve erdemli düşünceleri bilirim… erdemsiz düşüncenin ve eylemlerin yıkıcılığını tarihte okuyarak ve yaşayarak gördüğüm için.
Yani öz, cesaretle yaratıcılıkla çalışmakla ve erdemle harmanlanmış, açığa çıkan potansyallerimizdir belki de…
Sevgiyle ve Cesaretle kalın…

Psk. Nilhan Eser